Ofte stilte spørsmål:


Spørsmål fra Ida, 02.04:

Hvorfor anbefaler dere at man ikke skal bruke munnbind?

Å bruke munnbind kan være beskyttende for deg selv og andre, men ved dråpesmitte, noe koronaviruset antas å være, kun hvis man står veldig nære hverandre. Dette forutsetter likevel riktig bruk. Folkehelseinstituttet tror ikke befolkningen vil bruke det korrekt, og at det heller kan føre til økt smitte ved at man tar seg mer i ansiktet med urene hender, spesielt ved av og på takning. Vi følger derfor folkehelseinstituttets anbefalinger om at befolkningen generelt ikke skal bruke munnbind. Og anbefaler i stedet å holde avstand til hverandre. Nytt 5. april er at om har får påvist eller mistenker smitte, skal man ha på munnbind når man drar reiser til eller fra helsetjenester.


Spørsmål fra Daniel, 01.04:

Hvordan skal jeg oppføre meg når jeg jobber på butikk? Jeg spriter meg hver halvtime når jeg sitter i i kassa og vasker hendene ordentlig noen ganger når jeg jobber på gulvet. Bør jeg bruke hansker? Da må de vel byttes hele tiden?

Godt spørsmål, dere gjør en kjempe jobb for alle! Det viktigste tiltaket er god håndhygiene, men også det å ikke ta seg i ansiktet. Fint at du spriter deg hyppig, det hjelper. Hansker bør, som du sier, byttes ofte hvis det brukes, og det erstatter ikke håndhygiene. Fortsett derfor som du gjør, og vask og sprit hendene ordentlig.


 Bør jeg bruke engangshansker når jeg er ute?

Kan brukes for å beskytte sine egne hender, hvis de har sår eller eksem. Fjerner ingen bakterier eller virus, og må ikke brukes i stedet for håndhygiene, men i tillegg! Hansker er engangsbruk. 


Jeg er ikke i risikogruppen, da trenger vel ikke jeg å følge alle disse tiltakene myndighetene pålegger oss?

Selv om du har mindre sjanse for å bli veldig syk, vil du likevel smitte andre like lett. Hvis du unngår å bli smittet, unngår du også at flere andre blir smittet, som igjen kan smitte andre, noen av disse kan være i risikogruppen og vil ikke tåle infeksjonen. Hvis du kun smitter tre personer, men alle de tre smitter tre, og de igjen tre er man kun etter tre ledd oppe i 27 smittede. I illustrasjonen under viser vi hvordan det at når kun to følger tiltakene kan vi nesten halvere antall smittede.


Spørsmål fra May, 31.03:

Leste på Facebook at det ikke er lov å gå tur ute, stemmer dette?

Nei, dette stemmer ikke. Det er fremdeles lov til å gå tur ute, så lenge du ikke er i hjemmeisolasjon eller streng hjemmekarantene. For alle andre kan man gå så mye tur man vil, men man må holde god avstand til andre personer og ikke gå mange sammen.


Bør jeg ha på meg munnbind når jeg er ute? 

Å bruke munnbind vil beskytte munnen og nesen mot bakterier fra Vi følger folkehelseinstituttets anbefalinger om at den friske befolkningen ikke skal bruke munnbind når man går ut. Er man syk, har man hjemmeisolasjon og skal holde seg inne, men må man ut skal man ta på seg et munnbind, dette for å beskytte andre. Helsepersonell skal bruke munnbind, men kun nå de er i arbeid med syke.


Hvordan bør jeg hoste? 

Unngå å hoste eller nyse fritt ut i luften. Bruk helst et engangs tørkepapir og host inn i det, kast det etter bruk og utfør håndhygiene. Ved mangel på tørkepapir kan albuekroken brukes, utfør også håndhygiene etterpå.


Hva betyr det at jeg må holde avstand til andre? 

Å holde avstand til personer du ikke kjenner, og personer med luftveissymptomer gjør at dråpene med smitte ikke rekker bort til deg. I tillegg vil det å unngå fysisk kontakt med personen, hindre at du får bakterier eller virus på deg. 


Hvordan unngå at smitten blir med inn?

Heng av deg ytterklær og sett fra deg skoene et fast sted i gangen, og ikke gå med dette innenfor gangen. Utfør håndhygiene med en gang man kommer inn. Har man brukt offentlig transport eller vært andre steder man mistenker det kan være smitte, ta av deg buksa og legg den rett i vaskemaskinen. Har du hatt mobilen fremme mens du var ute, sprit den når du har kommet hjem. Ikke sett handleposen rett på kjøkkenbenken når den har stått på bussen eller på bakken.


Bør jeg ta noen ekstra hensyn med tanke på rengjøring?

Vask klær og sengetøy litt oftere. Det samme gjeldet huset generelt. Spesielt viktig er dørhåndtak og overflater på kjøkken og bad, som blir hyppig brukt.


Ti tips å ta med seg hjem:


1. Det er viktig å vaske hendene eller desinfisere hendene, helst med en gang du kommer inn døren hjemme. Riktig håndhygiene er det viktigste enkelttiltaket man kan gjøre for å unngå infeksjoner. Utfør håndhygiene oftere enn du pleier, i hvert fall etter toalettbesøk og før du skal spise og helst etter å ha tatt deg på munnen eller nesen. 

2. Hånddesinfeksjon og håndvask som utføres riktig, er like effektivt mot de fleste bakterier og virus, så lenge hendene ikke er synlig skittene. Helsearbeidere bruker sprit, dette fordi det tar kortere tid å gjennomføre riktig. 

3. Unngå å hoste rundt i huset, ha et papir foran munnen når du hoster, har du ikke det kan du hoste inn i armen. Andre kan bli smittet av at du har hostet rundt i huset. 

4. Heng av deg ytterklær og sett fra deg skoene et fast sted i gangen. Ikke gå inn med ytterklær eller sko, unngå å gå barbeint inne. Alt du har hatt kontakt med på jobben, butikken eller bussen hjem, skal bli igjen i gangen. 

5. Hvis en i familien er smittet, bør man bruke ulike rom. Rom som deles må vaskes ordentlig med vanlig rengjøringsmiddel, etter at den smittede har vært der.  

6. Sprit mobilen når du har kommet hjem, dette fordi den for eksempel kan ha ligget på kantinebordet på jobben. 

7. Vask klær og sengetøy litt oftere. Ikke sett deg i sofaen med buksa du hadde på deg, hvis du har tatt offentlig transport. 

8. Ikke sett handleposen rett på kjøkkenbenken når den har stått på bussen eller på bakken.

9. Man bør nå vaske huset oftere. Spesielt viktig er dørhåndtak og overflater på kjøkken og bad.

10. Lær dere smittekjeden, og hvordan denne skal brytes. 


En i familien min er smittet, hvordan unngår jeg å bli smittet?

Hvis en i familien er smittet, bør man bruke ulike rom. Forskjellige soverom, stue og gjerne bad. Den smittede bør unngå å være på kjøkkenet, og oppholdet seg på færrest mulig rom, med avstand til resten av familien. Rom som må deles må vaskes ordentlig med vanlig rengjøringsmiddel, etter at den smittede har vært der. Dette gjelder spesielt bad og kjøkken. I tillegg bør dørhåndtak og skuffer som er hyppig brukt vaskes hyppigere enn normalt. I tillegg til dette bør man utføre håndhygiene oftere enn til vanlig. Etter all kontakt med den syke, før man skal spise og etter å ha tatt på punkter man vet det smittede har tatt på. 


Hva er forskjellen på isolasjon og hjemmekarantene? Hva gjelder meg? 

Hjemmekarantene er for de som føler seg friske, men som har vært i kontakt med smittede personer, eller vært på reise i andre land. 

Hjemmeisolasjon, eller isolering, er for de som har fått påvist covid-19, og har strengere regler enn hjemmekarantene. 

Mellom karantene og isolasjon er de personene som er syke, eller har symptomer på covid 19. De har strengere tiltak enn hjemmekarantene, men noe lettere enn hjemmeisolasjon. 


Se hvilke regler som gjelder for de ulike gruppene
FHI sin illustrasjon

Har du andre spørsmål?

Send oss en mail

%d bloggarar likar dette: