Hva gjør jeg når jeg blir smittet?

Når du har testet positivt betyr det at du har sykdommen, selv om du ikke føler deg syk. Du blir da pålagt hjemmeisolasjon

Koronaviruset kan gi lette symptomer som halsvondt, lett hoste og forkjølelse, i tillegg til muskelvondt og en generell følelse av å være syk. For de med lette symptomer vil du være syk i en til to uker. Sykdommen kan også forverre seg, oftest etter 4 til 7 dager. Du kan da få en lungebetennelse. Symptomene på dette er en forverring i hosten, tungt å puste og høyere feber. Ved denne typen symptomer bør man kontakte lege. Det kan bli behov for sykehusinnleggelse, ofte for å få oksygentilførsel. Ved enda forverring i sykdommen, vil ikke sykehusinnleggelse på en normal sykehusavdeling være nok, da vil du bli lagt på intensivavdelingen. Ofte er det igjen fordi man trenger hjelp til å puste, og få nok oksygen rundt i kroppen. Får man en alvorlig grad av sykdommen, kan sykdommen strekke seg over 3-6 uker.

Hensyn til deg selv

Symptomene kan være varierende, og stor variasjon av alvorlighetsgrad. Det er viktig at du har en god kontakt med legen din, og legger en plan. Denne planen bør inneholde når du skal ta ny kontakt med legen, og spesielt viktig, ved hvilke symptomer må du kontakte legen din. Det er viktig å ta kontakt med legen før du blir alvorlig syk. Ta symptomene du har på alvor. 

Det er i tillegg viktig at du forsøker å spise og drikke godt, får godt med hvile og lytter til kroppen din. 

Det å være isolert kan fort føles tungt, psykisk, og man kan føle seg alene. Kanskje spesielt hvis man har lette symptomer. Vi skal derfor videre ha fokus på akkurat dette, hvordan unngå brakkesyke og opprettholde en god livskvalitet på tross av totalt endret hverdag. 

Hensyn til andre

Hjemmeisolasjon er et tiltak for at du hindrer å smitte andre personer. Å være i hjemmeisolasjon betyr at du skal ikke gå ut av huset ditt før en lege sier at du ikke kan smitte lenger. Du må ikke ha kontakt med andre, heller ikke de du bor med. Du bør derfor ha eget rom og bad. Det er viktig at overflater du har kontakt med vaskes hyppig. Siden du ikke kan ha kontakt med andre må du organisere deg, sånn at familie eller venner kan handle inn det du trenger. De du bor med blir automatisk i karantene hvis du har testet positivt for koronaviruset. 

%d bloggarar likar dette: