Jeg lurer på om jeg har Corona, men blir ikke testet, hva gjør jeg?

Testkapasiteten, eller hvor mange tester vi klarer å gjøre i løpet av et døgn, har vært sprengt. Det har gjort at det ikke har vært mulig å teste alle som tror de kan ha Corona. Derfor har Folkehelseinstituttet bestemt at personer med akutt luftveissykdom i utgangpunktet ikke blir testet og at det, pr. 26. mars 2020, er 5 grupper som skal testes:

  1. Pasienter med behov for innleggelse
  2. Pasienter eller beboere på helseinstitusjoner, det vil vi f.eks. sykehjem, bofellesskap, osv.
  3. Ansatte i helsetjenesten med pasientnært arbeid
  4. Personer over 65 år som har underliggende, kronisk sykdom
  5. Personer som har vært i nærkontakt med et bekreftet tilfelle av covid-19

Hva er en luftveisinfeksjon?

Luftveiene består, enkelt forklart, av munn, nese, hals og lunger. En luftveisinfeksjon betyr med det en infeksjon med symptomer fra et av disse stedene. Det kan for eksempel være sår hals, rennende nese, tett nese, vondt for å svelge eller hoste. Ved disse symptomene skal du derfor ikke testes, med mindre du havner innunder et av de fem punktene over, men du skal følge flere tiltak. 

Hva gjør jeg hvis jeg har en luftveisinfeksjon? 

Personer som har en luftveisinfeksjon, skal i disse dager være klar over at man kan ha koronaviruset. Dette på tross av at man har veldig svake symptomer. Man skal derfor følge enkelte tiltak. Du skal ikke gå ut, men holde deg hjemme helt til du er fri for symptomer, og i minimum ett døgn til etter det. Unntaket er hvis du har fått tatt en test, og testet negativt og ikke har coronaviruset. I hjemmet må du holde avstand fra de du bor med, og de må følge med på sine egne symptomer. De du bor med er ikke i karantene, men må holde seg hjemme, sånn som deg, hvis de får symptomer. For å hindre at de andre i hjemmet ditt blir smittet, bør du være ekstra nøye med hygienen. 

%d bloggarar likar dette: